Бившият ляв президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва изпреварва вероятния си съперник, крайнодесния настоящ държавен глава Жаир Болсонару, и може да спечели категорично на първия тур президентските избори през октомври. Това показва ново социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Ако изборите се провеждаха днес, Лула да Силва щеше да спечели 42% от гласовете срещу 28% за Болсонару, сочи изследването на PoderData. При предишното такова преди месец Лула е имал 40%, а Болсонаро - 30 на сто.

Подкрепата на избирателите за Лула да Силва сега е почти същата като общата подкрепа за всички останали кандидати, която е 45%. Това показва, че той може да спечели изборите още на първия тур, като получи повече от 50% от подадените валидни гласове.

Нито Лула, нито Болсонару са обявили официално кандидатурите си, но финансовите пазари вече реагират на перспективата лидерът на Работническата партия да се върне на власт.

Ако изборите стигнат до втори тур, Лула да Силва ще победи Болсонаро с 54%-32% от гласовете, твърди PoderData.

Мъжете предпочитат Болсонару, но 48% от анкетираните жени са заявили, че ще гласуват за Лула, който се представя по-добре и сред по-младите избиратели.

76-годишният Лула да Силва управляваше Бразилия в периода 2003-2010 г. и социалните програми на неговото правителство помогнаха за намаляване на бедността. Той обаче прекара известно време в затвора по обвинения в корупция. По-късно те бяха анулирани, което му позволи да се кандидатира отново за поста.

Бразилски съд: Присъдата на Лула да Силва е в резултат предубеденост

Бразилски съд: Присъдата на Лула да Силва е в резултат предубеденост

Вероятно други дела срещу него ще бъдат отхвърле ни