Испания обяви, че е поискала разяснение от Израел, след като селскостопанският министър на еврейската държава реши да подари на руския премиер Дмитрий Медведев испански дрон, който може да съдържа важна технология, съобщава "Франс прес".

По-рано този месец Медведев посети Израел, където Ури Ариел му подари безпилотен самолет от изследователски център, въпреки че се е изисквало предварително разрешение от испанските власти.

Премиерът на Русия е приел безпилотния самолет, който е разработен от испанската компания Alpha Unmanned Systems. Според испански и израелски медии дронът струва около 50 хиляди евро и може да съдържа технология, която не може да се споделя.

Говорител на испанското външно министерство заяви, че компанията е продала самолета на израелския Център "Волкани", който се занимава с проучване в селското стопанство "с лиценз за износ, в който този център е отбелязан като краен потребител".

Представителят добави, че в лиценза се упоменава, че е забранено предоставянето на оборудването на трета страна без предварителното разрешение на испанските власти.

"Правителството на Испания не е помолено за разрешение", каза говорителят и добави, че външното министерство е изпратило официална нота до израелското посолство в Мадрид в "търсене на разяснение по въпроса".

По-рано от министерството на Ариел признаха, че дронът е подарен на Медведев, но поясниха, че подаръкът е одобрен от съответните официални лица.

Обаче не е ясно дали Медведев е получил безпилотния самолет с или без дистанционното управление или термалната камера. Вестник "Аарец" пише, че служители в Център "Волкани" са отказали да предоставят компонентите.

Земеделското министерство поясни, че бързо ще закупи нов безпилотен самолет, макар че разходите могат да дойдат от данъкоплатците.

Движението за качествено правителство в Израел призова Ариел да плати дрона от собствения си джоб, докато опозиционни политици разкритикуваха щедростта на министъра.