Регионалното правителство на испанската област Мадрид обяви в сряда, че облекчава комендантския час, въпреки че има един от най-високите проценти на заболеваемост в Испания. Почти един на всеки 200 жители на Мадрид е заразен от вируса през последните две седмици. Единствената част на Испания с по-лоша степен на заразяване е малкият африкански град Мелиля, предаде Анадолската агенция.

Пациентите с коронавирус все още заемат 48% от интензивните отделения в региона. По време на пандемията консервативното правителство в Мадрид е използвало най-либералния подход на Испания за борба с вируса. От първата вълна регионът избягва да затваря барове или ресторанти, докато повечето други региони ги затварят или ограничават само на открито. Нощните клубове и големите концертни зали също остават отворени, въпреки че технически танците са забранени.

Процентът на местните инфекции обаче намалява, което кара правителството на Мадрид да промени началото на комендантския час от 22:00 на 23 часа. и позволява на фирмите да останат отворени до по-късно. Повече от 85 000 от 6,6 милиона жители на Мадрид са хоспитализирани за вируса и 13 408 души са починали. За разлика от тях, Каталуния, със 7,5 милиона души, е с близо 38 000 хоспитализации и 10 029 смъртни случая.

В цяла Испания епидемиологичната ситуация се подобрява. В сряда Министерството на здравеопазването съобщи за 10 829 нови случая и 337 нови смъртни случая - всяка цифра е драстично по-ниска от предходната седмица. Междувременно Министерството на здравеопазването обяви, че хората на възраст между 45 и 55 години са следващите "на опашката" за ваксиниране с AstraZeneca след основни работници като учители, полиция и спешни работници, освен ако нямат рискове за здравето.

Испания ваксинира с AstraZeneca хора до 55 години

Испания ваксинира с AstraZeneca хора до 55 години

Поради липса на достатъчно информация за действието на ваксината

Успоредно с това, РНК ваксините от Pfizer и Moderna ще бъдат издавани по възрастови групи след приключване на кампанията за ваксиниране на домове за възрастни хора и здравни работници от първа линия, какъвто вече е случаят в няколко части на Испания. Първо, ваксини ще се дават на по-възрастните от 80 години, до тези на 70-годишна възраст, след това на 60-те и след това на хора на възраст под 60 години със сериозни здравословни проблеми. Испания е прилагала 2,7 милиона ваксини, като 1,1 милиона души са получили и двете дози.

Повече от 2,3% от населението е получило пълната доза, в сравнение с 0,8% в Обединеното кралство, където служителите избират да дадат на повече хора единични дози.

Над 42 000 заразени с COVID-19 в Испания за ден

Над 42 000 заразени с COVID-19 в Испания за ден

Пандемията настъпва в страната