Испанският автономен регион Мадрид отива на предсрочни избори, предадоха AFP и EFE. Те са насрочени за 4 май. До тях се стигна, след като регионалният премиер Изабел Диас Аюсо обяви в сряда, че подава оставка след разрив в управляващата коалиция.

"Избирателите в столичния регион ще трябва да избират между социализма и свободата", каза тя пред репортери в централата на регионалното правителство. Бях принудена да взема това решение за доброто на Мадрид и Испания, въпреки моето желание да завърша мандата."

Дясната коалиция в испанската столица (състояща се от либералната партия Ciudadanos ("Гражданите") и консервативната Partido Popular (Народната партия) се разпуска, две години от началото на мандата.

Аюсо заема поста от 2019 година и е от Народната партия. Тя е известна като опозиция на националното правителство на премиера Педро Санчес по отношение на строгите мерки срещу разпространението на коронавируса.

Мадрид облекчава мерките въпреки заболеваемостта от коронавирус

Мадрид облекчава мерките въпреки заболеваемостта от коронавирус

Пациентите с коронавирус все още заемат 48% от интензивните отделения в региона

Разривът в регионалното управление беше предизвикано от събития в югоизточна Испания. В област Мурсия, "Гражданите" оттеглиха подкрепата си за Народната партия в регионалното правителство и обявиха изненадваща коалиция със Социалистическата партия. След това "Гражданите" поискаха вот на недоверие на правителството, който, ако бъде успешен, ще даде на партията регионалното председателство.

17-те автономни региони в Испания се управляват от регионални правителства, отделно от националната изпълнителна власт на страната.

Политическите анализатори твърдят, че социалистите влизат в коалиция с "Гражданите", за да свалят Народната партия от власт в регионите.