Президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди мобилизирането на артилерията срещу престъпни групировки, финансирани от "чужбина", с цел да бъде свален чрез преврат. 

Това съобщи самият той в "Туитър", цитиран от "Спутник".

Той написа, че е наредил мобилизирането на артилерия в стратегическите райони на страната, за да защити сигурността на обикновените венецуелци.

Това обаче показва също, че се готви за военен конфликт със САЩ, след като отново отношенията се обтегнаха в последните дни.

"Отхвърлям групировките, финансирани от Колумбия и САЩ, които се стремят да накърнят стабилността на нашата родина с насилствени действия, защото вярват, че могат да се възползват от пандемията от коронавирус за извършване на терористични действия и преврат", заяви държавният глава.

Той добави, че е обявил мобилизирането на артилерийските части в рамките на продължаващите учения на Боливарианския щит през 2020 г., които стартираха в средата на февруари.

Във вторник Мадуро се обърна към лидерите на правителствата по целия свят с искане за тяхната помощ на фона на опитите на САЩ да го арестуват заради обвинения в наркотрафик, които той отхвърли като "фалшив", защото не се основавал на никакви доказателства.

Венецуела "скочи" на САЩ, пречат да прибере гражданите си

Венецуела "скочи" на САЩ, пречат да прибере гражданите си

Каракас спасява бедстващи заради коронавируса

Припомняме, че САЩ предложиха план за политически преход във Венецуела. Планът включва отмяна на санкциите, ако президентът Николас Мадуро и опонентът му Хуан Гуайдо се оттеглят и предадат властта на временно правителство, сформирано от техни поддръжници.

Според "работната рамка за демократичен преход" всички политически затворници ще бъдат освободени и всички чужденци, предимно кубинците, ще бъдат принудени да напуснат страната. Петчленен съвет ще бъде сформиран, като двама членове ще бъдат избрани от опозицията, двама от Социалистическата партия на Мадуро и петият член от другите четирима. Военното командване ще си остане на място.

След това САЩ и Европейският съюз ще отменят санкциите срещу ръководителите на латиноамериканската страна. Санкциите срещу петролния сектор ще бъдат отменени след изтеглянето на чуждестранните сили от страната. Всички други санкции ще бъдат прекратени след провеждането на свободни избори в рамките на 6-12 месеца.

САЩ с план за Венецуела: Оттегляне на Мадуро и Гуайдо и отмяна на санкциите

САЩ с план за Венецуела: Оттегляне на Мадуро и Гуайдо и отмяна на санкциите

Планът включва отмяна на санкциите, ако президентът Николас Мадуро и опонентът му Хуан Гуайдо се оттеглят

Предложението дойде пет дни след решението на САЩ да обвинят Мадуро и други висши представители на правителството в наркотрафик и пране на пари.