САЩ предложиха план за политически преход във Венецуела. Планът включва отмяна на санкциите, ако президентът Николас Мадуро и опонентът му Хуан Гуайдо се оттеглят и предадат властта на временно правителство, сформирано от техни поддръжници, съобщават медии.

Венецуела "скочи" на САЩ, пречат да прибере гражданите си

Венецуела "скочи" на САЩ, пречат да прибере гражданите си

Каракас спасява бедстващи заради коронавируса

Според "работната рамка за демократичен преход" всички политически затворници ще бъдат освободени и всички чужденци, предимно кубинците, ще бъдат принудени да напуснат страната. Петчленен съвет ще бъде сформиран, като двама членове ще бъдат избрани от опозицията, двама от Социалистическата партия на Мадуро и петият член от другите четирима. Военното командване ще си остане на място.

След това САЩ и Европейският съюз ще отменят санкциите срещу ръководителите на латиноамериканската страна. Санкциите срещу петролния сектор ще бъдат отменени след изтеглянето на чуждестранните сили от страната. Всички други санкции ще бъдат прекратени след провеждането на свободни избори в рамките на 6-12 месеца.

САЩ дават до 15 млн. долара награда за информация за Мадуро

САЩ дават до 15 млн. долара награда за информация за Мадуро

Също и до 10 млн. долара за още четирима венецуелски властници

Предложението идва пет дни след решението на САЩ да обвинят Мадуро и други висши представители на правителството в наркотрафик и пране на пари.