Венецуела е станала обект на "терористична атака", извършена с мощно оръжие. Това заяви президентът Николас Мадуро, цитиран от ДПА.

Посегателството е било извършено във вторник спрямо петролната рафинерия "Амуай" - едно от най-големите нефтопреработвателни предприятия в Южна Америка.

При нападението е била унищожена една от кулите в рафинерията. Няма данни за пострадали.

Венецуела бележи спад в производството на петрол поради лошо държавно управление, липса на инвестиции и санкции от страна на САЩ. Недостигът доведе до това, че латиноамериканската страна внася гориво от Иран - ход, който още повече обтегна отношенията между Каракас и Вашингтон.

Добивът на петрол във Венецуела отбеляза рекорден спад

Добивът на петрол във Венецуела отбеляза рекорден спад

Това са най-ниските добиви за последните 80 години

Мадуро обяви, че страната разполага със запаси от гориво за 20 дни. Той не поясни какво оръжие е било използвано срещу рафинерията, но подчерта, че замислената от опозицията атака е била извършена с подкрепата на САЩ и някои европейски страни.

Припомняме, венецуелският президент удържа властта в страната с помощта на армията въпреки широката международна подкрепа за опозицията, която се опитва да го свали.

Управлението на Мадуро доведе до икономически срив и политически сътресения, които накараха близо 5 милиона венецуелци да емигрират в чужбина.(

САЩ задържаха ирански петрол за Венецуела

САЩ задържаха ирански петрол за Венецуела

Това са танкери "Бела", "Беринг", "Панди" и "Луна"