Президентът на Венецуела Николас Мадуро призова за единство на армията. Държавният глава се появи с войници два дни, след като армията и полицията не отговориха на призива на опозиционера Хуан Гуайдо за бунт, информира АП.

Мадуро заяви пред националната телевизия, че армията трябва да се подготви за борба с "предателите" и опозицията, която се опитва да провокира кръвопролития в Каракас от неуспеха на Гуайдо да поеме властта в страната.

Гуайдо обяви обща стачка: Режимът на Мадуро е мъртъв

Гуайдо обяви обща стачка: Режимът на Мадуро е мъртъв

На 2 май започва национална стачка…

"Да, ние сме в битка, запазете висок морал в тази борба за разоръжаване на всеки предател, всеки заговорник, организиращ преврат", каза венецуелският президент във военна академия в Каракас.

Гуайдо, подкрепян от малък контингент от силите за сигурност, призова армията да се обърне срещу Мадуро. Но полицията разпръсна тълпите при сблъсъци, които продължиха с часове.

Снимка 421180

Източник: ЕПА

Във вторник и сряда хиляди венецуелци подкрепиха призива на опозицията и излязоха по улиците на страната, но днес в Каракас е спокойно.

В сряда беше застреляна една жена, а десетки пострадаха при сблъсъци между поддръжници на опозицията и проправителствени сили в Каракас. Армията използва сълзотворен газ и водни оръдия. Гуайдо призова отговорните за смъртта на 27-годишна жена да бъдат открити. Той също призова държавните служители да излязат на стачка в четвъртък в опит да се принуди Мадуро да се оттегли.

САЩ застанаха зад Гуайдо в операция „Свобода”

САЩ застанаха зад Гуайдо в операция „Свобода”

Правителството на САЩ напълно подкрепя венецуелския народ

Снимка 421178

Източник: ЕПА

Ситуацията във Венецуела ескалира на 23 януари, когато на фона на масови протести Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент. Той беше признат за легитимен президент от САЩ, редица страни от Латинска Америка и Европа. Русия, Китай, Турция и няколко други страни подкрепиха Мадуро.

Снимка 421179

Източник: ЕПА