Бразилският президент Жаир Болсонару е като съвременен Хитлер, а страната му е в ръцете на фашисти. Това заяви венецуелският му колега Николас Мадуро. Той направи изявлението на събитие на партията си, предаде РТ. 

Причина за острата му забележка е подкрепата на новия бразилски държавен глава за опозиционния лидер в Каракас, който изяви намерение да управлява страната. 

Болсонару неведнъж е бил определян така от политическите си противници в Бразилия заради крайните си възгледи по редица въпроси. 

В началото на годината държавният секретар на САЩ Майк Помпео обсъди с новото дясно правителство на Бразилия оказване на подкрепа за връщане на демокрацията във Венецуела, Куба и Никарагуа. САЩ и Бразилия ще положат съвместни усилия в борбата срещу авторитарните режими в Латинска Америка.

САЩ и Бразилия бистрят как да сменят режимите във Венецуела, Куба и Никарагуа

САЩ и Бразилия бистрят как да сменят режимите във Венецуела, Куба и Никарагуа

Помпео и новият външен министър на Бразилия Ернесто Араужо обмислят да задълбочат сътрудничеството

Болсонару е сред обявилите за нелегитимен втория мандат на Мадуро. Редицa страни в региона настояха Мадуро да остави властта и цитираха лошото икономическо състояние на страната. 

Колумбия настоя за създаване на ново регионално обединение на мястото на УНАСУР, което не се разграничи от Венецуела. То трябва да работи за демокрацията и свободния пазар. 

Каракас очаквано отхвърли призива на страните в региона за оттегляне на Мадуро, като обвини САЩ, че оказва натиск, а останалите страни - че са техни марионетки.