Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обсъди с новото дясно правителство на Бразилия оказване на подкрепа за връщане на демокрацията във Венецуела, Куба и Никарагуа. САЩ и Бразилия ще положат съвместни усилия в борбата срещу авторитарните режими в Латинска Америка, информира "Ройтерс".

Помпео и новият външен министър на Бразилия Ернесто Араужо обмислят да задълбочат сътрудничеството в региона.

Тръмп възхвалява новия президент на Бразилия

Тръмп възхвалява новия президент на Бразилия

"САЩ са с вас!"

Говорител на Държавния департамент на САЩ обяви, че са обсъдили "подкрепа за народите на Венецуела, Куба и Никарагуа за възстановяване на демократичното управление и техните човешки права".

По-късно Помпео се срещна с новия президент Жаир Болсонару. Те също са повдигнали въпроса за демократичното управление и човешките права в посочените три държави.

Болсонару положи клетва като президент на Бразилия

Болсонару положи клетва като президент на Бразилия

Обеща реформи и укрепване на демокрацията…

Пред журналисти в Бразилия Помпео заяви, че Венецуела, Куба и Никарагуа са държави, които не споделят демократичните ценности, обединяващи САЩ и Бразилия.

Имаме възможност да работим заедно срещу авторитарните режими, каза той на пресконференция.

В отговор на коментара външното министерство на Венецуела "категорично отхвърли интервенционисткото поведение" на Помпео и го обвини, че търси подкрепа сред латиноамериканските държави за "насилствена смяна на режима" във Венецуела.

Кубинският лидер Раул Кастро нападна администрацията на Доналд Тръмп.

Раул Кастро заклейми "конфронтацията" на САЩ срещу Куба

Раул Кастро заклейми "конфронтацията" на САЩ срещу Куба

Комунистическата революция не била остаряла

Помпео не даде подробности как Вашингтон планира да увеличи натиска за демократична промяна във Венецуела, Куба и Никарагуа.