Сърбия няма да се присъедини към ЕС преди Албания, въпреки че Белград е представян като водач в надпреварата за членство.

Това заяви албанският премиер Еди Рама пред "Политико".

Според Брюксел Сърбия и Черна гора могат да се присъединят към ЕС до 2025 г., въпреки че няма потвърдена официална дата.

Албания и Македония се надяват през следващите месеци да получат зелена светлина за започване на преговори за еврочленство.

"Сърбия няма да стане член на ЕС преди Албания. Това е нещо, което знаем със сигурност. Сърбия трябва да премине през болезнения процес по признаване на Косово или най-малко да разреши косовския проблем. Силно вярвам, че трябва да се случи някаква магия, което няма да се осъществи, за да влезе в ЕС преди нас", каза албанският министър-председател.

"Силно вярваме, че докладът на Европейската комисия трябва да бъде положителен", изтъкна Рама пред медията по време на посещение в Брюксел.

Според него Албания е пред Сърбия и Черна гора, защото е предприела голяма реформа в правосъдната система за изкореняване на корупцията.

В интервюто Рама спомена България и Румъния.

"Когато българите поискаха да влязат, те бяха държавата, която се опита да убие папата...Румънците бяха държавата, която по някакъв начин е виновна за появата на проституцията в Европа. Трябва да се справим с тази идея за специално нещо в нашето ДНК, свързано с престъпления", изтъкна той.

От гледна точка на безопасността и сигурността Европа се нуждае Балканите да се присъединят. Това е ясно. Последната бежанска криза го показа много, много ясно, подчерта Рама.