Македонските власти отвориха границата с Гърция за кратко и пуснаха 170 бежанци да я преминат, докато 10 хиляди остават на гръцка територия при тежки условия. Това съобщиха гръцки официални лица, цитирани от АП и „Франс прес”.

Това е първата група сирийци и иракчани, които са пуснати да продължат придвижването си до Западна Европа от понеделник, когато други 300 преминаха през границата преди да бъде затворена.

Гръцката полиция обяви, че Македония е отворила границата от вторник вечерта до 2 часа и от 7 до 9 часа тази сутрин, пропускайки 170 мигранти от Сирия и Ирак.

В началото на седмицата стотици мигранти се опитаха да преминат през оградата, но бяха блокирани от македонската полиция, която използва сълзотворен газ срещу тях. Това доведе до гневен отговор от страна на ЕС.

Оттогава Скопие разположи допълнителни граничари и войници на границата като „защитна” мярка, поясниха представители.

На гръцкия гранично-пропускателен пункт „Идомени” има 7 хиляди мигранти в два лагера, които се управляват от хуманитарни организации, а 3 хиляди пък са в нивите около лагерите.

Полицията в Гърция изтегля мигранти от границата с Македония

Полицията в Гърция изтегля мигранти от границата с Македония

В понеделник голяма част от мигрантите стояха

През последните дни хуманитарни организации обявиха, че има недостиг на храна и палатки и предупредиха, че влажното време ще окаже влияние върху мигрантите, много от тях деца.

Днес ЕС ще обяви план за извънредна помощ на Гърция. Атина настоява да се отпуснат 480 милиона евро, за да може да подслони 100 хиляди бежанци.