Македонската православна църква се надява да получи автокефалия до края на годината. Това заяви главата на МПЦ митрополит Петър, цитиран от изданието vesti.mk

"Надяваме се през тази година и ние да се зарадваме като автокефална църква, да бъдем признати от Вселенската патриаршия и от останалите поместни православни църкви, тъй като изпълняваме всички условия за това", коментира той. Изявлението беше направено по повод на томоса, връчен от Вселенския патриарх на Православната църква на Украйна, с която тя става независима от руската.

Македонският владика признава, че към момента липсва постоянство в контактите с Вселенската патриаршия, но се надява на положително развитие след празниците. По думите му, македонската църква е втората след украинската, която трябва да получи томос. Така тя ще стане независима от сръбската царква.

Той коментира и заплахите на Москва за разкол в православието, след като Вселенският патриарх Вартоломей не се съобрази с руските искания и даде независимост на украинската църква. По думите на митрополит Петър, позицията на Московската патриаршия е продиктувана от политически мотиви, които с времето ще бъдат превъзмогнати.

Москва се противопоставя и на църковната независимост на Македония, подкрепяйки позицията на Сърбия.

Украйна получи томоса за автокефалията на украинската църква

Украйна получи томоса за автокефалията на украинската църква

Преди церемонията по връчването на томоса беше отслужена литургия