Американският лидер на мнозинството в Сената Мич Макконъл, републиканец, заяви в речта си в Сената във вторник, че президентът Доналд Тръмп е "провокирал" бунт на 6 януари в Капитолия, пишат The Hill и ABC.

"Последният път, когато сенатът се свика, ние току-що си върнахме Капитолия от насилници и престъпници, които се опитаха да попречат на Конгреса да изпълни своя дълг. Тълпата беше хранена с лъжи. Те бяха провокирани от президента и други могъщи хора", каза Макконъл.

Изявленията на Макконел имат значение преди очакваното съдебно дело за импийчмънт в Сената. Лидерът на Републиканската партия каза на колегите си, че все още не е решил как ще гласува.

Неговата забележка, че тълпата е "хранена с лъжи", е препратка към неоснователни и развенчани твърдения, разпространявани от Тръмп и членове на неговия юридически екип и близкия кръг, че изборни измами са попречили на Тръмп за втори мандат. 

Тръмп каза на привържениците си, събрани на митинг близо до Белия дом на 6 януари, малко преди тълпата да нахлуе в Капитолия, че те са фалшифицирани така, "както никога не са фалшифицирали избори" и обяви "спечелихме тези избори."

Няколко души загинаха на фона на бунта на 6 януари, включително полицай от Капитолия, който получи наранявания, докато отговаря на тълпата.

Макконъл обвини бунтовниците, които нападнаха сградата, че се опитват "да използват страх и насилие, за да спрат процедура на фундамента на федералното правителство, защото не им харесва".

Макконъл: Тръмп заслужава да бъде отстранен

Макконъл: Тръмп заслужава да бъде отстранен

При първия импийчмънт той се обяви против

Протестиращите преодоляха силите за сигурността на Капитолия, докато депутатите преброяваха вота на Изборния колеж, за да потвърдят Байдън като 46-ия президент на САЩ.

Временно бе спряно окончателното удостоверяване на победата на Байдън, като по-късно двете камери се събраха, за да възобновят броенето.

"Стояхме заедно и си казахме, че разгневена тълпа няма да получи право на вето върху върховенството на закона в нашата нация, дори за една нощ", каза Макконъл във вторник.

"Тези избори всъщност не бяха с толкова близки резултати. В новата история през 1976 г., 2000 г. и 2004 г. бяха по-близки от тези", каза той.

"Докато пресата е пълна със спекулации, аз не съм взел окончателно решение как ще гласувам и възнамерявам да изслушам правните аргументи, когато те бъдат представени на Сената", обясни по-рано Макконъл за импийчмънта на Тръмп.

Тръмп ще бъде запомнен като посредствен президент, вярват повечето американци

Тръмп ще бъде запомнен като посредствен президент, вярват повечето американци

Днес е последният работен ден на президента на САЩ