Президентът Еманюел Макрон в понеделник заяви, че "никога не е казал", че САЩ и Франция остават в Сирия в дългосрочен план, предаде Анадолската агенция.

Коментарите на Макрон дойдоха, след като той по-рано обяви в интервю за първата си годишнина като президент съвсем други планове. В него бе заявено, че държавния глава убеждава американския си колега за дългосрочна военна операция в Сирия. 

Тръмп: Сирия не е свалила нито една ракета в събота

Тръмп: Сирия не е свалила нито една ракета в събота

Президентът опроверга руските твърдения

След коментарите на Макрон в неделя говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че мисията на САЩ не се е променила - президентът е наясно, че иска американските сили да се приберат вкъщи възможно най-бързо. Това съобщи Вашингтон и по-рано, без да уточнява крайни срокове. 

По време на съвместна пресконференция с премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн в понеделник, Макрон заяви, че военното присъствие на Париж и Вашингтон в Сирия "ще приключи деня, в който войната срещу "Ислямска държава" приключи".

"Не съм посочил промени в позицията вчера", каза той.

Въпреки това Макрон призна, че обединени страните напълно са осъзнали, че отговорността отива отвъд войната срещу ДАЕШ, че това е и хуманитарна отговорност.

Дипломацията за Сирия не работи заради ветото на Русия, обяви Мей пред парламента

Дипломацията за Сирия не работи заради ветото на Русия, обяви Мей пред парламента

Ударите бяха не само морално оправдани, но и правно легитимни

 

 

Припомняме, че рано сутринта в събота САЩ, Франция и Великобритания нанесоха военни удари в Сирия след химическата атака срещу цивилни в Дума. За нея Западът държи отговорен режима на президента Башар Асад. 

Сирия и Русия твърдят, че повечето от 100-те изстреляни ракети са били прихванати от ПВО, докато Западът отрича това.