Дипломацията за Сирия не работи заради ветото на Русия.

Това заяви премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей по време на изслушване в Камарата на общините във връзка с проведените удари в арабската държава.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

В събота сутринта при координирани действия САЩ, Франция и Обединеното кралство нанесоха удари по цели на сирийската армия.

Според Мей намесата през уикенда е имала за цел да "облекчи човешкото страдание", а не смяна на режима или намеса в гражданската война.

Не можем да позволим използването на химически оръжия да се превърне в нещо нормално в Сирия или по улиците на Великобритания, подчерта тя.

Мей изброи атакуваните места, от които повечето са военни обекти или съоръжения за разработване на химически оръжия. По думите й военната операция е била за "максимално унищожаване на запасите от химически оръжия". Тя приветства подкрепата на западните държави.

Британските лейбъристи с експертно мнение: Ударите в Сирия незаконни

Британските лейбъристи с експертно мнение: Ударите в Сирия незаконни

Правната позиция на правителството на Обединеното кралство пренебрегва правилата на международното право

Британският премиер обвини Русия за влошаващата се хуманитарна криза в Сирия. Министър-председателят подчерта, че Москва не се е опитала да предотврати използването на химически оръжия в конфликта и постоянно е използвала правото си на вето в ООН за блокиране опитите за организиране на разследване.

Мей е убедена, че химическата атака е извършена от сирийската армия, защото опозицията и ДАЕШ ("Ислямска държава") нямат възможности да проведат подобно нападение.

Ударите бяха не само морално оправдани, но и правно легитимни, вярва премиерът.

Тереза Мей отхвърли критиката към стратегията й, заявявайки, че "не сме направили това, защото президентът Тръмп е поискал да го направим. Направихме го, защото вярваме, че е правилното нещо, не сме сами. Има голяма международна подкрепа за предприетите от нас действия".

След премиера думата взе лидерът на опозицията.

Председателят на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че премиерът трябва да се отчита пред парламента, а не пред Тръмп. Той повтори призива си да се позовават на War Powers Act и при всяка бъдеща военна операция премиерът предварително да търси одобрението на парламента.

Корбин вярва, че действията на Лондон са "юридически съмнителни". Според него доказателствата сочат към сирийския лидер Башар Асад, но и други групи са използвали такива оръжия.