Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Франция трябва да бъде по-безкомпромисна към миграцията. Той е убеден, че правителството трябва да прекрати настоящия "разпуснат" подход, за да попречи на гласоподавателите да се насочат към крайнодесните, информира АФП.

В понеделник вечерта Макрон представи приоритетите си през втората половина от мандата си. Френският лидер отбеляза, че неговата центристка партия "Република, напред!" е пред риск да бъде възприемана като "буржоазна" партия, ако не разреши въпроса за миграцията.

"Като твърдим, че сме хуманисти, понякога сме твърде разпуснати", каза той на среща на министрите си и на представители на управляващата партия. Според него трафикантите и "хората, които манипулират" системата, "злоупотребяват" със законите за убежище на Франция.

Въпросът за тригодишната партия, която среща проблеми при установяване на присъствие в малките градове и селските райони на Франция, е "дали искаме да бъдем буржоазна партия, или не", подчерта Макрон.

"Буржоазията няма проблем с тази имиграция. Не се обявява против. Работническата класа го приема. В продължение на десетилетия левицата не искаше да се занимава с този проблем, така работническата класа се насочи към крайнодясното", отбеляза президентът.

Проучване на Ispos/Sopra Steria за разделението във френското общество показва, че 63% от анкетираните чувстват, че има "твърде много чужденци във Франция". Настроенията срещу чужденците са най-силни сред респондентите от работническата класа. 88% смятат, че има много имигранти, докато 66 на сто са на мнение, че имигрантите не се опитват да се интегрират.

Крайнодесният политик Марин льо Пен коментира изказванията на Макрон.

"За последните две години и половина той не видя и не чу нищо за злоупотребата със законите за убежище. Еманюел Макрон просто започна президентската си кампания", коментира тя пред телевизия BFM.