Президентът на Франция Еманюел Макрон предложи намаляване на броя на законодателните места във френския парламент с 1/3, съобщават Франс24 и АФП.

Двукамарният парламент на Франция е с общо 925 места (348 сенатори в горната камара и 577 депутати в долната камара).

По време на реч пред двете камари на законодателния орган във Версай Макрон се обяви за "радикално нов път".

"Със своя избор (по редица въпроси), който направи в последно време, нашият народ иска от нас да поемем по радикално нов път", изтъкна той. 

Снимка 302118

Източник: ЕПА

Френският лидер изложи политическите, дипломатическите и в областта на сигурността приоритети пред законодателите, но някои критици предварително поставиха под въпрос речта и бойкотираха събитието.

Според критиците Макрон превишава правомощията си, сравнявайки го с Наполеон и дори с египетските фараони. Леви законодатели са бесни, че иска да отмени някои протекции за работниците с процедура като издаване на указ, позволявайки ограничаване на парламентарния дебат по въпроса.

По време на речта си Еманюел Макрон подчерта също, че иска да ускори приемането на закони с цел по-добро адаптиране на процеса с бързо променящото се общество. Държавният глава добави, че иска да опрости и да ускори процеса на гласуване на законите в двете камари.  Той предлага някои "прости" законопроекти да бъдат гласувани в парламентарните комисии вместо в пленарна зала.

Снимка 302117

Източник: ЕПА

Макрон също предложи промени в избирателната система, за да се позволи по-голямо пропорционално представителство, "така че всички тенденции справедливо да бъдат представени в парламента".

Френският лидер каза още, че иска "дълбока трансформация...от която нашите институции така много се нуждаят" да бъде завършена в рамките на година.

"Искам да избегнем половинчати мерки и козметични поправки. Тези реформи ще бъдат внесени за гласуване в парламента, но ако е необходимо, ще прибягна до гласуване от нашите граждани на референдум", поясни той.

Според него свиването на парламента ще окаже "положителен ефект върху общото качество на парламентарната работа".

Младият президент на Франция обеща да отмени наложеното след терористичните атаки през 2015 г. извънредно предложение през есента. Той обеща преглед на военната стратегия на страната. Поиска и "всеобхватна" реформа на системата за даване на убежище.

Френският президент призова медиите да прекратят "постоянното търсене на скандали".

Според него многополюсният свят е по-нестабилен, повече от всякога е толкова разделен.

По думите му Европа е "изгубила пътя си", обещавайки да организира до края на годината "демократични конвенти" за реформиране на Европа.

Макрон призова за "нова генерация лидери" за съживяване на ЕС.

"Строителството на Европа е отслабено от разпространението на бюрокрация и от растящия скептицизъм, произхождащ от това. Последните 10 г. бяха мъчителни за Европа. Успяхме да се справим с кризи, но изгубихме пътя си", смята той.

"Твърдо вярвам в Европа, но скептицизмът (по отношение на ЕС) не е неоправдан", добави той. 

Макрон обеща да се отчита пред двете камари на парламента един път в годината.