Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че преговорите за финансовия пакет за възстановяване на ЕС от пандемията от коронавирус "напредват". Макрон се срещна с холандския премиер Марк Рюте, който е против плана, информира АФП.

Холандия, която заедно с Австрия, Дания и Швеция са от така наречената "Пестелива четворка", се опитва да ограничи отделяните средства предимно за по-бедните държави от Южна Европа, които са най-засегнати от пандемията.

Рюте прие Макрон на работна вечеря в Хага преди важната среща на върха на 17-18 юли, на която евролидерите ще се опитат да договорят 750 милиарда евро за възстановяване на Общността.

Нито един от лидерите на говори пред медии, но френският лидер Еманюел Макрон написа в "Туитър", че той и холандският премиер "вярват в солидарността, която прави нашата Европа".

"Отсега до срещата на Европейския съвет през юли ние трябва да убедим нашите партньори за това френско-германско споразумение. Преговорите напредват и всеки трябва да бъде чут", добави Макрон.

Франция и Германия излязоха със съвместен спасителен план, което е сериозно отстъпление на внимателния с харчовете Берлин.

Миналия петък Рюте изрази съмнения, че евролидерите ще успеят да се договорят на срещата през юли.

"Пестеливата четворка" е против споразумението, тъй като иска помощта да е във формата на заеми, а не на грантове.