Държавните ръководители от Групата на седемте богати страни ще обсъдят в неделя на годишната си среща глобалната търговия и различните гледни точки, които споделят по нея, от една страна американският президент Доналд Тръмп, а от друга - западните му съюзници.

Срещата на върха на Г-7 се провежда на фона на все по-засилващите се притеснения от глобална икономическа рецесия и съществуващо разединение по редица важни проблеми, наблюдаващо се вече десетилетия наред, съобщава Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп се присъедини към ръководителите на Франция, Великобритания, Япония, Германия, Италия и Канада във френския морски курорт Биариц за двудневните обсъждания, които започнаха в събота с амбициозен дневен ред: защита на демокрацията, равенство между половете, образование и климатични промени.

При предварителната подготовка на срещата американски дипломатически представители обвиниха домакина, че се опитва "да разбие Г-7", като се спира върху "тясноспециализирани въпроси", а не върху основните глобални проблеми.

Десетки хиляди излязоха на протестно шествие срещу Г-7

Десетки хиляди излязоха на протестно шествие срещу Г-7

Демонстрантите предприеха 4-километров поход в израз на недоволството си

Франция отрече обвиненията, посочвайки, че в неделя първата сесия от обсъждания ще е посветена на икономиката, търговията и сигурността - все теми, по които до скоро страните от Г-7 лесно постигаха консенсус, но към днешна дата предизвикват сериозни разногласия.

Тръмп пристигна във Франция само часове, след като търговската му война с Китай ескалира и това разклати финансовите пазари.

" Много съм притеснен от растящия протекционизъм, от случващото се с митническите тарифи", коментира в събота британският премиер Борис Джонсън.

По думите му "онези, които подкрепят митническите тарифи, рискуват да се окажат виновниците за световната икономическа стагнация - независимо дали това е вярно или не".

Наливайки допълнително масло в огъня, в навечерието на срещата на върха Тръмп заплаши френския си домакин, че ако Париж не премахне данъка върху услугите за големите цифрови компании "Амазон", "Епъл", "Фейсбук", "Гугъл" и т.н., то Вашингтон ще наложи невиждани мита на френското вино, по невиждан за Париж начин.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, също участващ в срещата на върха, се намеси в размяната на реплики, подчертавайки, че ЕС ще отговори "подобаващо", ако Тръмп изпълни заплахите си.

"Това може да е последният ни шанс да възстановим политическата си общност", каза Туск пред репортери в събота, давайки мрачна прогноза за развитието на отношенията между западните държави.

В опит да разшири дебата, Макрон е поканил и няколко африкански лидери, с които да обсъдят проблемите, пред които е изправен континентът им. За неделя предстоят да се проведат и други срещи, в които ще участват държавните ръководители на Индия, Австралия, Чили и Испания.

На миналогодишната среща на върха на Г-7 в Канада Тръмп си тръгна по-рано от предвиденото, преди да дочака края на събитието и се разграничи от съвместната декларация, макар че първоначално бе одобрил документа.

Тази година Франция реши да не си причинява подобни главоболия, като дори не се опита да намери общ език с отделните държавни ръководители.

И макар трансатлантическият разрив в междудържавните отношения да е най-остър, и в европейския лагер се наблюдават дълбоки разделения - вчера Борис Джонсън направи своя дебют на срещите на върха на Г-7, в момент, в който с всички сили се опитва да убеди европейските столици да предоговорят развода между Великобритания и ЕС.

Предстои по-късно днес, в кулоарите, Борис Джонсън и Доналд Туск да обсъдят кой ще поеме вината, ако на 31 октомври Великобритания напусне ЕС без споразумение за "Брекзит", което да е приемливо и за двете страни.

"Все още се надявам, че премиерът Джонсън не би искал да остане в историята като "Г-н "нямаме сделка", коментира Туск.

По-късно Джонсън реагира на изказването му с думите, че именно той - Туск ще трябва да поеме отговорността за провала, ако Великобритания не успее да постигне ново споразумение за излизане от ЕС.

Меркел дава на Борис Джонсън 30-дневен срок

Меркел дава на Борис Джонсън 30-дневен срок

Великобритания трябва да предложи алтернатива на предпазния механизъм

Макрон допълнително утежни вътрешните разногласия в ЕС, като най-неочаквано обяви, че няма да подкрепи търговското споразумение между ЕС и групата на южноамериканските държави - Меркосур - заради неуспеха на Бразилия в борбата с огнената стихия в тропическите гори на Амазония.

Германия и Великобритания също изразиха загриженост заради катастрофалните пожари в Амазония, но не приеха позицията на Макрон, подчертавайки, че неподписването на амбициозното търговско споразумение с Меркосур изобщо няма да помогне за спасяването на горите на Амазония.