Френският президент Еманюел Макрон изключи поднасяне на официално извинение за зверствата по време на колониализма в Алжир, обявиха от Елисейския дворец, информира АФП.

Информацията е изнесена преди публикуване на голям доклад как Франция се изправя пред колониалното си минало.

"Няма да има разкаяние или извинение" за окупацията на Алжир или 8-годишната кръвопролитна война, която сложи край на френското колониално управление, поясниха от прессекретариата на държавния глава и добавиха, че френският лидер вместо това ще вземе участие в "символични актове" за насърчаване на помирение.

Макрон: Kолониализмът е сериозна грешка

Макрон: Kолониализмът е сериозна грешка

Аз съм от поколение, което не е част от колониалната ера

Извършените от двете страни зверства по време на Алжирската война (1954-1962) за независимост продължават да помрачават обтегнатите отношения между двете държави 60 г. по-късно.

Преди няколко години Макрон стана първият френски президент, признал престъпленията на Франция в Алжир.

По-късно днес експертна комисия към президента ще излезе с доклад, който ще включва оценка за постигнатия от Франция напредък по отношение на колонизацията и войната в Алжир.

В доклада не се очаква обаче да се препоръча Франция да поднесе извинение, а по-скоро ще предложи начини за хвърляне на светлина върху един от най-мрачните периоди във френската история и предложения за приемане и помирение.

От президентството подчертаха, че Макрон ще вземе участие в тридневни чествания следващата година по повод 60 г. от прекратяването на Алжирската война. Всеки ден ще бъде посветен на различна група, която е пострадала по време на конфликта.