Президентът на Франция Еманюел Макрон е на посещение в Алжир, където той призова за нова глава в отношенията с африканската държава, подчертавайки, че няма да бъде заложник на френското колониално минало, информира Ройтерс.

В столицата Алжир той ще разговаря с президента Абделазиз Бутефлика и висши политици в опит да укрепи социалните и търговски отношения между двете държави.

По време на войната за независимост на Алжир в периода 1954-1962 г. загиват стотици хиляди алжирци. 80-годишният Бутефлика е един от ветераните, които са се борили срещу френската окупация. Той получи удар през 2013 г. Срещата между двамата президенти се разглежда като последен шанс за Макрон да поднесе извинение за миналото. Но е малко вероятно френският лидер да надмине бившия президент Франсоа Оланд, който се опита да използва по-помирителен тон и описа френската колонизация на Алжир като "брутална и несправедлива", но не поднесе извинение.

"Знам историята, но аз не съм заложник на миналото. Ние споделяме обща памет и трябва да приемем това, но аз искам, с уважение към нашата история, да се обърна към бъдещето", каза Макрон пред вестник El Watan.

Икономическите отношения между двете държави минимално прогресират от 2012 г. и Франция сега е зад Китай като основен партньор. Търговският стокообмен е около 8 милиарда евро в сравнение с 6,36 милиарда евро преди пет години.

Повече от 400 000 алжирци получават френска виза на година, което е два пъти повече от 2012 г.

Френско-алжирските отношения са чувствителна тема във Франция. Макрон вбеси много французи, когато описа колониалното управление на страната като "престъпление срещу човечеството" по време на визита в Алжир на предизборната кампания.