Еманюел Макрон разкри някои от мерките в подкрепа на културния сектор, който беше силно засегнат от коронавируса, предадоха френските медии.

Всички представления, концерти и прожекции на кино са отменени от началото на март и различните зали трябва да останат затворени за неопределено време, за разлика от магазините, които могат да отворят отново в понеделник.

Макрон обеща дългосрочна помощ за безработица за периодично работещите до август 2021 г. "Нека използваме този период, за да направим революция в достъпа до култура и изкуство, призова Макрон.

Френският президент също обяви намерението си да стартира "голяма програма за обществени поръчки" с различни сделки в културния сектор и по-специално с млади творци. "Мисля по-специално за творци под 30-годишна възраст", ​​добави държавният глава.

Макрон: Забавихме се и загубихме битката с вируса

Макрон: Забавихме се и загубихме битката с вируса

По думите му нямало да се върнат към нормалния икономически живот от 11 май

Макрон обеща и финансова подкрепа за отменени фестивали и филми.

"Ще има помощ, която ще продължи. Държавата ще присъства на капитала с публичната инвестиционна банка, така че малките фестивали и малките структури да могат да се възползват от нея ", увери той.

Президентът иска да създаде компенсационен фонд за серийни и филмови снимания, които не могат да бъдат направени поради коронавирусната криза. В заключение на тази видеоконференция с артисти и представители на културата той каза, че се надява секторът, държавата и застрахователите да се организират за обезщетение "за всеки отделен случай".

Президентът повдигна и идеята за "Европа на културата": "Нуждаем се от сила за европейско творение. Директивата за AVMS ще трябва да бъде транспонирана преди края на годината",заяви държавният глава.

Франция в извънредно положение до 24 юли

Франция в извънредно положение до 24 юли

Влизащите във Франция - под задължителна карантина