Последното развитие в Турция показва, че "не е възможен напредък" за членството на страната в ЕС.

Това заяви френският президент Еманюел Макрон на пресконференция с турския си колега Реджеп Ердоган в Париж, съобщават АФП и турски медии.

Турция търси помощта на Франция и Италия за противоракетна система

Турция търси помощта на Франция и Италия за противоракетна система

Анкара сключи 18-месечен договор с френско-италианския консорциум Eurosam

Макрон продължи, че би било лъжа от страна на ЕС да се преструва, че могат да се отворят нови предприсъединителни глави. Френският лидер призова за преформулиране на сътрудничеството и диалога относно опитите за членство на Турция в ЕС, допълвайки, че съюзът "трябва да остави лицемерието".

Снимка 332406

Източник: ЕПА

"Демокрациите ни трябва да бъдат силни пред тероризма...но в същото време те напълно трябва да защитават върховенството на закона", каза държавният глава на Франция, имайки предвид казуса с арестуваните журналисти в Турция. Преди разговорите Макрон обеща да повдигне деликатната тема пред Ердоган.

От своя страна Ердоган отговори, че Анкара няма да се моли на съюза за еврочленство, намеквайки, че Турция може да прекрати процеса.

Според него преговорите за присъединяването на държавата към Общността "уморяват" турските граждани.

"Турция чака от 54 г. пред вратата на ЕС, тази ситуация умори турската нация и ще ни принуди да вземем окончателно решение", предупреди Реджеп Ердоган.

Протести срещу „канибала” Ердоган в Париж

Протести срещу „канибала” Ердоган в Париж

Демонстрациите са във връзка с ограничената медийна свобода

Но Макрон отбеляза, че ЕС може да предложи на Турция "партньорство" вместо членство.

За сирийската криза турският лидер разкритикува ЕС за липсата на помощ.

Турция е приела 3,5 милиона сирийци, от които 270 000 живеят в палатки и контейнери. ЕС обеща голяма помощ, но само малка част от нея е предоставена, оплака се той.

Снимка 332409

Източник: ЕПА

Президентът на Турция призова за съвместни усилия срещу терористичните организации, включително сирийските кюрди и ДАЕШ. Според него някои журналисти подхранват терористите чрез материалите си.

Макрон пък каза, че Турция и Франция ще работят съвместно за установяване на мир и стабилност в Сирия след разгрома на ДАЕШ ("Ислямска държава").