Френският президент Еманюел Макрон призова Иран в четвъртък да се "държи отговорно" и да бъде готов за компромиси по отношение на договореностите по Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), съобщава Times of Israel.

По време на съвместна пресконференция с израелския президент Рувен Ривлин, Макрон призова Техеран да спре да влошава и така сложната ситуация по отношение на ядрената сделка и да "направи очакваните жестове".

Франция иска да съживи ядрените преговори. Макрон също така призовава за пълни инспекции на иранските ядрени съоръжения и за преглед на иранската ракетна програма.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф по-рано критикува западните страни, твърдейки, че Техеран е единствената страна в сделката, която досега е спазвала ангажиментите си по споразумението.

По-рано, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) коментира в докла, че Иран започна да обогатява уран с помощта на усъвършенствани центрофуги IR-4 в своя подземен завод за обогатяване на гориво в Натанц. 

Иран пришпорва САЩ да отменят санкциите

Иран пришпорва САЩ да отменят санкциите

На 18 юни Иран ще проведе президентски избори