Иран започна да обогатява уран с помощта на усъвършенствани центрофуги IR-4 в своя подземен завод за обогатяване на гориво в Натанц. Това съобщи "Ройтерс" във вторник, като се позовавайки на доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

"На 15 март 2021 г. Агенцията потвърди, че Иран е започнал да захранва каскадата от 174 IR-4 центрофуги, вече инсталирани в Натанц с естествен уран хексафлуорид UF6", се казва в доклада, цитиран от агенцията.

Ислямската република също е посочила планове за инсталиране на втората каскада от центрофуги IR-4 в Натанц, се казва в съобщението на медията.

Техеран обогатява уран и в обекта си във Фордо.

Припомняме, че Военноморските сили към Революционната гвардия на Иран представиха по-рано тази седмица нов "ракетен град". Не се съобщава къде е новият подземен обект. Отбелязва се, че в него се складират крилати и балистични ракети, а също техника за "електронна война", с която ВМС може да засича вражески сигнали.

Иран обяви, че може да обогати уран и до 60%

Иран обяви, че може да обогати уран и до 60%

За ядрено оръжие е необходим високообогатен уран с дял на У235 от 90%

САЩ трябва да действат бързо за възобновяване на ядреното споразумение с Иран, защото щом започнат президентските избори в Ислямската република, най-вероятно няма да се случи много през следващите месеци. Това предупреди иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф.

Пред Центъра за европейски политически изследвания Зариф повтори искането на Техеран първо Вашингтон да отмени санкциите.

"Европейците са свикнали да се постига компромис. Иран и САЩ не са. Американците са свикнали да налагат, а ние сме свикнали да се съпротивляваме. Сега е времето да се реши дали ще постигнем компромис и ще се върнем към ядреното споразумение, или ще се върнем по нашите пътища", попита Зариф.

Той не е видял промяна в американската политика при Джо Байдън спрямо тази на предшественика му Доналд Тръмп. Според Зариф няма и причина за провеждане на предварителни разговори, защото САЩ отправят "странични" искания.

На 18 юни Иран ще проведе президентски избори. Зариф предупреди, че ще трябва да изчакат почти 6 месеца и през този период няма да предприемат сериозни действия за разрешаване на разногласията със САЩ.

Препоръчително е САЩ да действат бързо, призова той.

Говорителят на иранското външно министерство повтори, че САЩ трябва да отменят санкциите и да гарантират, че няма да повторят грешките на администрацията на Доналд Тръмп.

Иран потвърди: Възобновихме обогатяването на уран до 20% във "Фордо"

Иран потвърди: Възобновихме обогатяването на уран до 20% във "Фордо"

Процесът по инжектиране на газ в центрофугите започна преди няколко часа