Иран разполага с технологията, необходима за обогатяване на уран до 60%, заяви говорителят на Агенцията за атомна енергия на Иран (AEOI) Бехруз Камалванди.

По-рано говорителят на ядрената агенция заяви, че страната може да се върне към производството на обогатен уран, предшестващ съвместния цялостен план за действие (JCPOA), в рамките на една година.

За ядрено оръжие е необходим високообогатен уран с дял на У235 от 90%.

Страната вече започна да обогатява уран до 20%, заявявайки, че е готова да отмени решението си само ако всички страни по ядреното споразумение се върнат към спазването му.

По-рано, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че САЩ трябва да се върнат към ядрената сделка с Иран (Съвместен цялостен план за действие или JCPOA) без "допълнителни условия и предварителни изисквания".

Москва очаква "напредък" на този фронт, добавяйки, че Техеран многократно е изразявал готовност да приеме подобен курс на действие. Преформатирането на сделката не се получи, твърди Захарова. JCPOA "е жив и ще се прилага последователно, както и Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН във формата, както е одобрена с консенсус на 20 юли 2015 г."

"Всички държави, включително САЩ, са длъжни да се съобразят с тази резолюция без резерви", обясни тя.

Китай призова за сдържаност след обяването обогатяване на уран от Иран

Китай призова за сдържаност след обяването обогатяване на уран от Иран

"Всички страни да притиснат САЩ да се върнат към споразумението и да премахнат всички санкции"