Китай призова за спокойствие и сдържаност във вторник, след като Иран заяви, че е възобновил до 20% обогатяване на уран в подземно ядрено съоръжение, което нарушава ядрения пакт от 2015 г. с великите сили, включително Китай, съобщава "Ройтерс".

Решението за обогатяване, последното нарушение на споразумението от Иран, съвпада с нарастващото напрежение между Иран и САЩ в последните дни на администрацията на президента Доналд Тръмп.

Иран започна да нарушава споразумението през 2019 г. в отговор на оттеглянето на Тръмп от него през предходната година и повторното налагане на санкциите от САЩ, които бяха отменени по сделката.

САЩ: Иран прави ядрен шантаж

САЩ: Иран прави ядрен шантаж

ООН да следи ситуацията

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин каза, че иранският ядрен въпрос е в критичен момент и е "изключително сложен и чувствителен".

"Китай призовава всички страни да проявяват спокойствие и сдържаност, да се придържат към ангажиментите на споразумението и да се въздържат от предприемане на действия, които могат да ескалират напрежението, така че да се даде място за дипломатически усилия и промяна в ситуацията", каза тя на брифинг в Пекин.

"Неотложната задача, която се разглежда, е всички страни да притиснат САЩ да се върнат безусловно към споразумението и да премахнат всички съответни санкции".

Иран доказа, че създава атомна бомба, предупреди Нетаняху

Иран доказа, че създава атомна бомба, предупреди Нетаняху

ЕС разкритикува Техеран

Това би могло да помогне за връщането на споразумението по "правилния път", добави тя.

Основната цел на споразумението бе да удължи времето, необходимо на Иран да произведе достатъчно материал за ядрена бомба, ако реши, до поне една година от около два до три месеца.

То също така отмени международните санкции срещу Иран.

Иран настоява, че може бързо да спре с нарушенията, ако санкциите на САЩ бъдат премахнати. Новоизбраният президент Джо Байдън, който встъпва в длъжност на 20 януари, заяви, че САЩ ще се присъединят отново към сделката, "ако Иран възобнови стриктното й спазване".

Сенатор републиканец в САЩ: Китай се готви за "Трета световна война"

Сенатор републиканец в САЩ: Китай се готви за "Трета световна война"

"Имаме нова заплаха, която се надига в Тихия океан", коментира и демократ, член на комитета на въоръжените сили на Сената