В редица големи градове по света се състояха протести срещу насилието над жени. На 25 ноември такива акции имаше в Париж, Брюксел, Мадрид, Истанбул, Белград, Мексико, съобщи AFP.

Президентът на Франция Еманюел Макрон се ангажира с по-усилена борба срещу неравенството между половете и насилието на жени.
Той заяви, че през 2018 г. ще бъдат отделени 420 милиона евро по програма за равенство между мъжете и жените.

Около 225 хиляди жени във Франция са били жертви на физическо или сексуално посегателство, като само една пета от тях са подали жалби в полицията. 123 жени са починали заради насилие от страна на мъжете, с които са споделяли живота си.

Макрон планира през 2018 г. във Франция да бъде въведен учебен курс за борба със сексизма и насилието, а към болниците ще бъдат създадени специални служби в помощ на пострадали жени за. Предвижда се и гореща линия.

Женските организации адмирираха инициативата на президента, но определиха финансирането като недостатъчно.

Агенциите посочват, че в Турция расте броят на убитите жени. На протеста в Истанбул бяха огласени данни, според които през миналата година в страната са били убити 328 жени, а през 2011 г. - 121.

В Испания през тази година най-малко 45 жени са загинали поради насилие от страна на партньорите си.

В Германия през 2015 г. са регистрирани над 100 хиляди случая на домашно насилие към жени. 131 жени са били убити, други 200 са преживели опит за убийство, според публикация на "Süddeutsche Zeitung" с позоваване на данни от полицията.

През днешния ден много организации и църковни общности окачиха знамена с надпис "Свободен живот - без насилие".

През 1999 г. Генералната асамблея на ООН обяви 25 ноември за международен ден за борба с насилието срещу жените по света.