Френският президент Еманюел Макрон беше видимо ядосан на израелската полиция по време на посещение в базиликата "Света Анна" в Стария град на Йерусалим, която е френска територия. Той нареди на полицаите да напуснат мястото, пише "Таймс ъв Израел".

Сцената е повторение на инцидент с бившия лидер Жак Ширак през 90-те г. на миналия век, обяви френски представител пред АФП.

Не е ясна конкретната причина за инцидента.

"Знаем перфектно - всеки знае правилата. Не ми харесва това, което правите пред мен", се чува Макрон да вика на полицай на видео от мястото на инцидента пред входа на базиликата.

Малко по-късно беше съобщено, че словесната разправа на Макрон с израелската полиция може да е причинена в резултат на грешка на израелската полиция, която охранява френския лидер. Служителите последвали Макрон на френска територия, където израелската полицията няма юрисдикция. Няма обаче потвърждение от Елисейския дворец.

"Излезте, моля ви, никой никого не трябва да провокира, разбрахте ли", каза Макрон. "Ние сме спокойни, имахме чудесна разходка, вършите добра работа в града и аз съм благодарен, но моля ви, спазвайте установените от столетия правила, те няма да се променят с мен, мога да ви кажа", обясни френският лидер.

"Тук е Франция и всеки знае правилото", продължи той.

Базиликата е построена от кръстоносците през XII век и е предложена на Франция от Османската империя през 1856 г. Тя е една от четирите френски територии в Йерусалим, уточняват от АФП.

През 1996 г. Ширак се ядоса на израелски войници, които са били твърде близо до него и са влезли въоръжени в базиликата. Тогава Ширак поставил ръката си на рамото на единия от войниците и попитал: "Искате ли да се върна на самолета".