За налагането на санкции срещу някои страни-членки намекна френският президент Еманюел Макрон в изказването си по време на срещата на върха в Брюксел по проблемите на миграцията, която се провежда тази вечер. 

По думите му, в една общност проблемите са общи и тежестта също трябва да бъде понесена солидарно. 

Някои държави, заяви той, искат да вземат само ползите, но без да поемат и негативите. Те действат егоистично и се позовават на националните си интереси, когато това им е угодно, критикува Макрон. 

Държавният глава повдигна темата за "последствията" на вчерашната си съвместна пресконференция с испанския премиер Педро Санчес. 

Миграцията - основен проблем за 500-те милиона граждани на ЕС

Миграцията - основен проблем за 500-те милиона граждани на ЕС

Лидерите на ЕС опитват да преодолеят разделението по мигрантската криза, превърнала се в политическа

Припомняме, че срещата е бойкотоирана от държавите от Вишеградската четворка, които не са съгласни с налаганата политика. 

Въпреки че мигрантите са само малка част от това, което бяха през 2015 г., когато повече от един милион души достигнаха Европа, неотдавнашно проучване на общественото мнение показва, че миграцията е основен проблем на 500-те милиона граждани на ЕС.

Под силен натиск от гласоподавателите си, лидерите на ЕС се борят с как да споделят търсещите убежище в блока. В неуспеха си да постигнат съгласие, те затягат контрола за мигрантите и външните си граници. 41 000 бежанци и мигранти са стигнали до ЕС тази година, според данни на Норвегия.