Екипът на специалния прокурор на САЩ Робърт Мълър е започнал да пише окончателния доклад за разследването на руска намеса на президентските избори през 2016 г., съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на източници.

Медията отбелязва, че наскоро специалният прокурор е поискал от адвокатите на президента на САЩ Доналд Тръмп да изготвят списък с проведените телефонни обаждания и хората, които са посетили "Тръмп тауър" в Ню Йорк преди изборите.

Очаква се Мълър да завърши разследването до края на годината.

Адвокатите на американския лидер също преглеждат отговорите, след като Мълър изпрати писмо със списък с въпроси. Личният адвокат на Тръмп, Руди Джулиани, заяви, че президентът няма да отговори на въпроси за предполагаемо възпрепятстване на правосъдието относно разследването. Той добави, че среща между Доналд Тръмп и Мълър може да бъде организирана само ако се изключат подобни въпроси.

По-рано тази седмица главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс подаде оставка по настояване на Тръмп. Американският лидер съобщи, че временно длъжността ще се заема от Матю Уитакър, който се очаква да поеме контрол над разследването на Мълър. Американски медии съобщават, че тази седмица заместникът на главния прокурор Род Розенстийн ще подаде оставка.

След изборите Доналд Тръмп уволни главния прокурор

След изборите Доналд Тръмп уволни главния прокурор

Джеф Сешън в депозирал оставка

Тръмп обмисля да назначи бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи на поста главен прокурор, съобщава NBC, позовавайки се на двама източници. Кристи е посетил Белия дом за среща с бивши прокурори на САЩ, въпреки че има и други кандидати за позицията.

Междувременно Сешънс обмисля да се кандидатира за сенатско място в щата Алабама през 2020 г., пише "Политико".