В Китай отбелязват 30 г. от кръвопролитните студентски демонстрации в Пекин с мълчание и засилени мерки за сигурност, пише "Гардиън".

Правителството здраво работи за потискане на дебатите за една от най-мрачните глави в историята на страната, когато Пекин разположи танкове и войници, които избиха хиляди демонстранти, част от движение, призоваващо за демократични реформи.

Китай изразява "силно недоволство" от "арогантността" на Помпео за "Тянанмън"

Китай изразява "силно недоволство" от "арогантността" на Помпео за "Тянанмън"

Refinitiv блокира статии на "Ройтерс" за "Тянанмън" от платформата Eikon

Днес властите засилиха мерките за сигурност на площад "Тянанмън" в Пекин, където на 3 срещу 4-ти юни 1989 г. хиляди хора бяха избити.

Тълпи от туристи чакат на опашки, за да преминат през охраната, която проверява документите и багажа им. Цивилни и униформени полицаи патрулират в района. Бронирана полицейска кола е паркирана на улица, която води към площада. Запитан за допълнителните проверки, полицай отговори: "Днес е малко специален".

Китай оправдава и до днес насилието на "Тянанмън" преди 30 години

Китай оправдава и до днес насилието на "Тянанмън" преди 30 години

Във вторник се отбелязва годишнината от кръвопролитното събитие

Пътят към площада е блокиран. Не се допускат чуждестранни журналисти на площада. Цивилни полицаи не позволяват на журналистите да правят снимки, като разтварят чадъри пред тях.

Китай излезе с няколко съобщения по повод годишнината, но като цяло трагичното събитие се пропуска в учебниците по история. Днес официалните медии не споменаха годишнината, а вместо това излязоха със статии за кампания на китайския лидер Си Дзинпин за събирането на боклука и с призиви да се "помни мисията" на Китайската комунистическа партия.

Според различни информации броят на загиналите на площада през 1989 г. е между 3000 и 10 000 души.

Китай с "превантивни удари" по дисидентите за 30 г. от събитията на „Тянанмън”

Китай с "превантивни удари" по дисидентите за 30 г. от събитията на „Тянанмън”

Вторник се отбелязват 30 г. от кръвопролитното събитие

Когато бъдат притиснати да коментират кръвопролитието, официални представители оправдават решението на правителството да използва сила като необходимост за стабилността и развитието на страната. "Правилната" политика за прекратяване на "политическата буря" тогава, според военния министър на Китай.

В понеделник държавният таблоид Global Times похвали отговора на правителството, наричайки го "ваксиниране" на китайското общество, което му дава "имунитет срещу всякакви големи политически трусове в бъдеще".

Десетки активисти са задържани преди навършването на годишнината, а цензурата е засилена. Наложени са ограничения на "Майките от Тянанмън" - група от възрастни жени, чиито деца са загинали при протестите.

Днес на търсачката на микроблога Weibo са блокирани думи и числа като "Тянанмън" и "6,4,30".

В Хонконг активисти ще отбележат годишнината с бдение със свещи. Очаква се около 180 000 души да участват.

Въпреки цензурата някои китайски граждани са намерили начини да отбележат деня. Те публикуват поеми, снимки и песни.