Китай оправдава и до днес насилието на площад "Тянанмън" преди 30 години. Това заяви китайският министър на отбраната Уей Фенгхе, цитиран от ААП.

По думите му, това е било наложително с оглед опазването стабилността на страната.

Въпреки че страната му оттогава е претърпяла много промени, както той подчертава, все още действията на тогавашните власти в Пекин са били правилни.

Припомняме, че китайските власти задържаха вече десетки хора като част от ежегодна кампания преди годишнината от клането на площада "Тянанмън".

Китай с "превантивни удари" по дисидентите за 30 г. от събитията на „Тянанмън”

Китай с "превантивни удари" по дисидентите за 30 г. от събитията на „Тянанмън”

Вторник се отбелязват 30 г. от кръвопролитното събитие

Във вторник се отбелязват 30 г. от кръвопролитното събитие.

Китайските власти се разправиха тогава брутално със студентските протести. Хиляди хора са убити от китайската армия на и около централния площад в Пекин.

Китайските защитници на правата на човека (CHRD), базирана в САЩ организация от китайски и международни активисти, алармират, че правителството на Китай е предприело "превантивни удари" срещу всеки, който се опита да отбележи годишнината, започнала в началото на май.

Организацията пояснява, че продължава 30-годишната кампания на китайското правителство за изтриване на събитията от паметта и пренаписване на историята на кръвопролитното военно потискане на мирните и невъоръжени протестиращи и граждани на Пекин и други градове на 3-4 юни 1989 г.

Представител на "Хюман райтс уоч" уточни, че задържането на дисиденти е доста рутинно, но въпреки че няма налична статистика, изглежда има ескалация тази година. Обикновено някои активисти са сплашвани и тормозени, но този път се задържат хора и се отвеждат от полицията.