Мали изгони посланика на Франция в Бамако Жоел Мейер, съобщава "Франс прес".

Причината е, че дипломатът е направил "враждебни и скандални" изказвания срещу военните управници.

Като ответна мярка Франция също изгони посланика на Мали.

От своя страна ръководителят на външните работи на ЕС Жозеп Борел изрази солидарност с Франция и Дания, след като наскоро Мали изгони и датската мисия, а вместо нея прие няколкостотин руски наемници.

Германия също се обяви в подкрепа на Франция и определи експулсирането на френския посланик като неоправдано.

Неоправданото изгонване на френския посланик води до задънена улица, посочват от германското МВнР в Туитър. Нужен е диалог, а не ескалация за общата цел - сигурността на Мали и борбата срещу тероризма, изтъкват от ведомството.

Войски на Русия разположени в Мали след изтеглянето на Франция

Войски на Русия разположени в Мали след изтеглянето на Франция

Не е ясно колко войници са изпратени в Тимбукту

Пристигането на руснаците предизвика остри критики от западните страни, начело с бившата колониална сила Франция. Те настояват, че силите включват членове на руската частна армия "Вагнер", която те обвиняват в нарушения на човешките права в други страни.

Правителството на Мали отрече това, уверявайки, че руските войници били в страната като част от двустранно споразумение.

Пристигането на руските сили в Мали следва разполаганията в няколко други африкански горещи точки, част от това, което според анализатори е опит на Москва да възстанови влиянието си на континента след дълго отсъствие след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Франция помогна за завземането на Тимбукту от свързани с "Ал Кайда" екстремисти през 2013 г. Оттеглянето на Франция от града е част от значителното изтегляне на преди това 5000-членна оперативна група в региона Сахел в Западна Африка, изпратена да се бие с джихадистки групировки.

Мали отрича за наемници от "Вагнер" и иска доказателства от европейски държави и Канада

Мали отрича за наемници от "Вагнер" и иска доказателства от европейски държави и Канада

Правителството "участва само в междудържавно партньорство с Русия, исторически партньор" на Мали