Министерството на правосъдието на САЩ бързо задейства процедурата по повдигане на федерални обвинения срещу 53 лица, обвинени в насилие по време на националните протести срещу полицейския произвол, информира "Ройтерс".

Главният прокурор Уилям Бар обеща да предприеме действия срещу членовете на антифашисткото движение "Антифа" и други "екстремисти", които според него са виновни за насилието.

Бар: "Антифа" участват в протестите в САЩ

Бар: "Антифа" участват в протестите в САЩ

Според Тръмп това е терористична организация

Но осведомителната агенция е прегледала внесените във федералния съд документи с обвиненията, съобщения на някои заподозрени в социалните мрежи и интервюта с адвокати на защитата и прокурори. При проверката е установено, че повечето вандалски актове са дело на хора, които очевидно имат малко връзки с "Антифа" или други крайнолеви групи.

Агенцията е прегледала само федералните случаи заради обвиненията на правосъдното министерство към "Антифа" и други подобни групи и заради това, че като цяло федералните обвинения носят по-тежки наказания.

 Тръмп: САЩ ще включат „Антифа” в списъка с терористичните организации

Тръмп: САЩ ще включат „Антифа” в списъка с терористичните организации

Активисти на „Антифа” участват в размириците...

През последните две седмици в САЩ бяха организирани стотици предимно мирни протести след убийството на Джордж Флойд на 25 май. Демонстрациите бяха помрачени от грабежи и насилие.

Докато Бар и президентът на САЩ Доналд Тръмп обвиняват "Антифа" (името произлиза от антифашизъм) като голям подстрекател на размириците, това обаче не се доказва в разгледаните от осведомителната агенция документи с федералните обвинения. Възможно е обаче да се появят още доказателства.

Споменава се само името на една група в обвинителния акт - антиправителственото движение Boogaloo, чиито последователи, според прокуратурата, вярват в предстояща гражданска война.

Експерти обаче смятат, че последователите на групата са крайнодесни екстремисти. Прокуратурата свързва трима мъже с движението, което е планирало да постави експлозиви в Лас Вегас с надежда да предизвика размирици преди протест. Тримата ще се явят пред федерален съд в понеделник.

Повечето от лицата, около 40, са обвинени в насилствени актове около протестите, от хвърляне на коктейли "Молотов" до палежи и ограбване на магазини. Някои от тях са обвинени само в притежание на наркотици или незаконно оръжие.

Адвокати на някои от обвиняемите съобщиха, че са изненадани, че ФБР участва в случаи, които обикновено са в ръцете на щатската прокуратура.