Ракетата-носител "Съюз-2.1б" бе ударена от мълния на излитане от космодрума Плесецк, веднага след пуска. Това съобщи началникът на космодрума ген.-майор Николай Нестечук, цитиран от ТАСС.

Отбелязва се, че всяка цялата техника е работила нормално, спътникът е излязъл в орбита в разчетеното време. "Атмосферните условия не бяха пречка, ние сме войници, подготвени за всичко", заяви началникът на космодрума. "Това е още едно доказателство, че мълния не може да повреди нашето ракетно-космическо оръжие".

Пътнически самолет се запали на летище "Шереметиево", десетки загинали и ранени
Обновена

Пътнически самолет се запали на летище "Шереметиево", десетки загинали и ранени

Вероятно мълния е причината за инцидента

По-рано източник от ракетно-космическата сфера заяви пред ТАСС подробности за инцидента. "По време на излитане мълния удари главата на обтекателя и в третата степен на ракетата-носител попадна разряда на мълнията, за да зафиксира в данните на телеметрията, предавана от борда на ракетата на наземния пункт на управление", заяви източникът.

По думите му, инцидентът не е повлиял на работата на системите на носителя, тъй като "на "Съюзите" е предвидена защита от такива явления".

Според друг източник, разрядът е попаднал в ракетата "примерно на 14-та секунда от момента на отделяне на съоръжението от стартовата установка".