Пол Манафорт, бившият председател на предизборната кампания на президента Доналд Тръмп, е имал над 30 сметки в чужбина.

Това съобщи федералната прокуратура на САЩ на първия ден на започналия вчера процес срещу Манафорт, информират местни медии.

Започва първият процес в руската сага срещу Пол Манафорт

Започва първият процес в руската сага срещу Пол Манафорт

Това е първият процес от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър

Държавното обвинение обяви, че Манафорт е смятал, че данъчните и банковите закони в САЩ не се отнасят за него, допълвайки, че бившият сътрудник на Тръмп е натрупал състоянието си от политическа работа в Украйна. Прокуратурата също разкри пред федералния съдия, че обвиняемият е отворил повече от 30 банкови сметки в три държави за "получаване и укриване" на доходи. Обвинението описа как Манафорт е похарчил милиони долари за реновиране на имотите си и повече от половин милион долара за "скъпи дрехи", включително 15 000 долара за яке с кожа от щраус.

Адвокатът на Манафорт заяви пред журито, че "този случай е за данъци и доверие".

Петима свидетели срещу Манафорт получават имунитет

Петима свидетели срещу Манафорт получават имунитет

Адвокатите поискаха отлагане на делото...

Прокуратурата заяви, че няма да представи доказателства за предполагаем сговор с Русия, защото обвиненията срещу Манафорт обхващат период преди работата му с Тръмп. Но ще разкрие нова информация относно работата на обвиняемия с проруска политическа партия в Украйна.

Манафорт получил заем от $10 млн. от олигарх, близък на Путин

Манафорт получил заем от $10 млн. от олигарх, близък на Путин

Той е получил 10 милиона долара заем от олигарха Олег Дерипаска

Това е първият процес от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Русия на президентските избори през 2016 г. и сговор между кампанията на Тръмп и Москва. Манафорт е обвинен в укриване на десетки милиони долара в офшорни сметки, които са спечелени в Украйна и във финансови измами.

Пол Манафорт отива в затвора

Пол Манафорт отива в затвора

Гаранцията на бившия приближен на Тръмп е отменена

Срещу 69-годишния Манафорт са повдигнати 18 обвинения, като основното е за укриване на 60 милиона долара в офшорни сметки, спечелени в Украйна, и за укриване на данъци. Прокуратурата също го обвинява, че е излъгал американски банки, за да се сдобие с имотни заеми с цел поддържане на разточителния си начин на живот, след като клиентът му, бившият президент на Украйна Виктор Янукович, падна от власт през 2014 г.

Манафорт твърди, че е невинен по всички обвинения.

Процесът във Вирджиния ще бъде последван от втори във Вашингтон през септември, където Манафорт е обвинен в пране на пари, в опит за подкупване на свидетел и заради това, че не се е регистрирал като чуждестранен агент.

Манафорт твърди, че е невинен и по тези обвинения.