Най-малко 22 членове на индийските сили за сигурност бяха убити в централна индийска държава от маоистки бойци, една от най-кървавите атаки на крайно левите бунтовнически групировки тази година, съобщиха официални представители в неделя, цитирани от "Ройтерс".

Персоналът от елитното звено CoBRA на Централния резерв, Окръжната резервна охрана и Специалната ударна група са нападнати в събота в доминиранията от племената щат Чатисгарх по време на операция срещу бунтовници.

"Можем да потвърдим, че 22 от индийските военнослужещи са били убити от моаистки бойци", коментира висш държавен служител в Райпур, столицата на богатия на полезни изкопаеми Чатисгарх.

Петима полицаи са убити при сблъсък, продължила четири часа в граничния квартал Сукма, на 540 км южно от столицата на щата Райпур.

Маоистите, известни още като Наксали, в продължение на десетилетия водят въоръжен бунт срещу правителството. Лидерите на крайна лява войнствена група казват, че се бият от името на най-бедните, които са изключени от икономическия бум в третата по големина икономика в Азия.

Часове след последната атака премиерът Нарендра Моди написа в Twitter, че "саможертвите на смелите мъченици никога няма да бъде забравена."

Полицаи бяха убити и няколко други бяха ранени при взрив в друг район миналия месец при маоистка атака срещу автобус, превозващ повече от 20 служители по сигурността.

Полицията ликвидира най-малко 34 маоисти в Индия

Полицията ликвидира най-малко 34 маоисти в Индия

Направили им засада в гора