Гръцката полиция съобщи, че е арестувала трима души и е иззела оръжия при антитерористична операция, която е сравнявана със знакови арести на членове на групировката "Революционна борба" през 2010 г., информира АФП.

Полицията уточни, че двама мъже - 41 и 45 г. - и една жена на 39 г., свързани с тероризъм, са арестувани при "мащабна операция", която е започнала в Атина в петък. Издирва се 46-годишен заподозрян.

Претърсени са 13 къщи, иззето е голямо количество оръжия, включително пет автомата AK-47, детонатори, динамит и гранати.

41-годишният мъж е бил арестуван през 2010 г. по обвинения в участие в крайнолявата групировка "Революционна борба", която стои зад серия от "антикапиталистически" атаки.

От Министерството за защита на гражданите обявиха, че едно от откритите оръжия при операцията е използвано при обир на пункт за залагания през октомври. Единият автомат AK-47 е използван при няколко атаки от "Организацията за революционна самоотбрана" срещу социалистическата партия ПАСОК в Атина, както и срещу мексиканското посолство в Атина през 2016 г. Групировката също пое отговорност за атака с граната срещу френското посолство в Атина през 2016 г.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис приветства операцията като "много голям успех".

Полицейски източник коментира пред АФП, че операцията може да се сравни с арестите на лидерите на "Революционна борба" Пола Рупа и Никос Мазиотис през 2010 г. Тази група, появила се през 2003 г., е разглеждана от властите като най-опасната крайнолява организация.