Неотдавнашното ограничение на SpaceX върху използването от страна на украинската армия на тяхната сателитна интернет услуга за контрол на дронове бе, за да се предотврати ескалирането на конфликта в световна война, според Илон Мъск, пише "Политико".

В отговор на искане от бивш астронавт на НАСА за възстановяване на пълния достъп до интернет за украинските сили, главният изпълнителен директор на SpaceX Мъск написа в Туитър късно в неделя: "Starlink е комуникационният гръбнак на Украйна, особено на предните линии, където почти всички други интернет връзки са унищожени. Но ние няма да позволим ескалация на конфликт, който може да доведе до Трета световна война."

Американската космическа компания, основана от милиардера предприемач, използва своята сателитна интернет услуга Starlink, за да поддържа Украйна онлайн от началото на войната, тъй като украинската инфраструктура беше сериозно повредена от руски атаки.

Миналата седмица президентът на SpaceX Гуин Шотуел каза, че услугата, която е била използвана от украинските сили за контрол на дронове, "никога не е била предназначена да бъде военна", добавяйки, че компанията е предприела стъпки за ограничаване на използването й, без да уточнява какви мерки са били предприети.

краинците са я използвали по начини, които са били непреднамерени и не са част от никакво споразумение", каза Шотуел.

Новината предизвика брожение в Украйна, като украинският президентски съветник Михайло Подоляк написа в Туитър, че компаниите трябва да решат дали са "на страната на Украйна и правото на свобода" или "на страната (на Русия) и нейното "право" да убива и заграбва територии."

Украйна получи още 8000 терминала Starlink

Украйна получи още 8000 терминала Starlink

От началото на войната, страната е получила повече от 22 000 терминала

Министърът на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров каза пред POLITICO, че досега не е имало "никакви проблеми" с терминалите на Starlink в Украйна, добавяйки, че те "спасяват хиляди животи всеки ден".

В друг коментар в неделя Мъск отбеляза, че интернет терминалите на SpaceX са "предназначени за лична употреба, а не за военна употреба", но че компанията не е "упражнявала своите права да ги изключи".

"Опитваме се да направим правилното нещо, където "правилното нещо" е изключително труден морален въпрос", добави Мъск.

Предприемачът редовно използва Twitter, за да изрази мнението си за войната в Украйна.

Миналия октомври той предизвика безпокойство в Киев и сред съюзниците, след като публикува поредица от туитове, в които се захваща за опорните точки на Кремъл, представяйки ги като мирен план. По-късно същия месец Мъск каза, че вече не желае да плаща за терминалите на Starlink в Украйна и поиска от Министерството на отбраната на САЩ да поеме сметката.

Прогноза на Медведев за 2023 г.: Войни на запад, разпад на ЕС и Мъск като президент на САЩ

Прогноза на Медведев за 2023 г.: Войни на запад, разпад на ЕС и Мъск като президент на САЩ

Бившият руски президент си намерил истински почитател в лицето на Путин