Илон Мъск е предложил да отложи купуването на Twitter за 44 милиарда долара с мотива, че "няма да има смисъл да се купува Twitter, ако се насочваме към Трета световна война", според текстове между милиардера предприемач и неговите банкери, разкрити по време на съдебно заседание, пише "Файненшъл таймс".

По време на тричасово заседание в съд на Делауеър във вторник компанията за социални медии сподели размяна на съобщения между Мъск и банкера на Morgan Stanley Майкъл Граймс.

Според обмена от 8 май - няколко седмици след като Мъск се е съгласил да купи платформата за $54,20 на акция и два месеца след инвазията на Русия в Украйна - главният изпълнителен директор на Tesla пише: "Нека забавим само няколко дни. Речта на Путин утре е изключително важна".

"Няма да има смисъл да купуваме Twitter, ако се насочваме към Трета световна война", добави той.

Разкритията идват, когато правната битка между Мъск и Twitter ескалира, като и двете страни поискаха десетки призовки на инвеститори, банкери и други, участващи в сделката и твърдяха, че другата страна не е оказала съдействие в процеса на откриване.

Twitter твърди, че опитът на Мъск да се оттегли от сделката е мотивиран от защитата на финансовите му интереси, докато фондовите пазари се охлаждат, а не от някакви основателни опасения относно ботове.

Обширното изслушване във вторник, пред Катлийн Маккормик, обхвана и искането на Мъск да промени делото си, за да може да го актуализира с твърденията на бивш изпълнителен директор на Twitter, превърнал се в разобличител, който твърди миналия месец, че компанията е подвела регулаторите и инвеститорите относно потребителски практики за сигурност.

Мъск е поискал да отложи петдневния процес, насрочен за 17 октомври, с няколко седмици, за да преразгледа делото си и да извърши допълнителни открития.

Адвокатите на Twitter отхвърлиха усилията на Мъск да забави изкупуването като "скъпа и изтощителна риболовна експедиция", аргументирайки се, че обвиненията от Пейтър Затко, бивш ръководител на сигурността в Twitter, не могат да отговорят на правния стандарт за анулиране на договора за сливане, дори и да са били вярно.

Twitter призна, че Затко е изразил загриженост по-рано тази година относно практиките за киберсигурност на висшите ръководители. Адвокатите обаче казаха, че те са били разследвани вътрешно и "се е установило, че са неоснователни".

Адвокатите на Мъск обвиниха Twitter, че обвинява милиардера за собственото си неправомерно поведение, твърдейки, че има право да търси допълнителна информация по въпроса. Ограничената надлежна проверка преди съгласието за сделка е "това, което прави Уорън Бъфет, когато купува публични компании", твърдят адвокатите на Мъск. "Изглежда никой не предизвиква същата реакция на Уорън Бъфет, когато го прави."

Отделно, Twitter също поиска от съда Мъск да бъде санкциониран за забавяне на изготвянето на текстови съобщения, което според него представлява нарушение.

Платформата също така поиска от съда в Делауеър да принуди Мъск да предаде имейлите си с адвокати, които той е написал, използвайки акаунти на Tesla и SpaceX, които според тях не са били предмет на привилегията адвокат-клиент.

Съдът на Делауеър отхвърли в сряда искането на Мъск за забавяне на процеса относно споразумението му да купи Twitter Inc. с четири седмици. Канцлерът Катлийн Маккормик твърди, че "колкото по-дълго е забавянето до процеса, толкова по-голям е рискът от непоправима вреда за Twitter", заявявайки, че отлагането на процеса би "рискувало допълнителна вреда за Twitter, твърде голяма, за да бъде оправдана".

Маккормик също така каза, че Twitter "може да се справи с разумни искания за допълнителни открития, като същевременно запази пробната дата на 17 октомври". Въпреки това тя позволи на Мъск да добави обвиненията, направени от разобличителя Затко, към неговия насрещен иск".

Twitter съди Мъск заради отказа му от сделката

Вероятно битката в съда ще е за милиарди