Десетки научни изследвания, чиито съавтор е изпълнителният директор на американска технологична компания, която стои зад скандала около авторитетния журнал "Лансет" и хидроксихлорохина, са щателно проверявани. Прави се проверка и на едно проучване, което според експерт съдържа изображения, които изглежда са дигитално манипулирани, пише "Гардиън".

Грандиозен скандал: "Лансет" изтегли изследването, че хидроксихлорохинът е опасен

Грандиозен скандал: "Лансет" изтегли изследването, че хидроксихлорохинът е опасен

Използвани са данни от съмнителната компания Surgisphere

Проверката е след разследване на британския вестник, което е установило, че Surgisphere използва подозрителни данни в големи научни изследвания, които бяха публикувани и впоследствие изтеглени от водещи медицински журнали, включително "Лансет" и New England Journal of Medicine.

Допълнително разследване на "Гардиън" разкрива подробности за Surgisphere и основателя и шеф на компанията Сапан Десаи:

Много институции, включително и Станфордският университет, които са описвани като изследователски партньори на страницата на Surgisphere обявиха, че не им е известно да поддържат някакви официални отношения с компанията;

СЗО продължава изпитанията на хидроксихлорохин

СЗО продължава изпитанията на хидроксихлорохин

Не са потвърдени данните за повишена смъртност...

Проучване, което формира базата на дисертацията на Десаи, вероятно съдържа подправени изображения, според твърдения на експерт. Компанията Elsevier, която издава научно, техническо и медицинско съдържание, проверява изследванията на Десаи в журналите;

Квалификациите на Десаи, включително две дисертации и магистърска диплома, а също връзките му с големи университети и колежи, са поставяни под съмнение. Някои от тези неща са премахнати от страницата и онлайн профилите му.

Учени се противопоставиха на проучването, обявило хидроксихлорохина за опасен

Учени се противопоставиха на проучването, обявило хидроксихлорохина за опасен

Имат опасения относно методологията и коректността на данните

"Лансет" публикува проучване, базирано на данни на Surgisphere, което доведе до прекратяване на изпитанията на хидроксихлорохина срещу коронавируса през май, защото според изследването лекарството увеличава смъртността при пациенти с вируса. Впоследствие проучването беше свалено от журнала след разследването на "Гардиън" и изразената тревога от учени, които са открили несъответствия в данните, които са от база данните на Surgisphere. Десаи е съавтор на изследването на хидроксихлорохина.

New England Journal of Medicine също изтегли проучване, което е на базата на данни на Surgisphere и на което Десаи също е съавтор. Трето изследване, свързано с компанията и Десаи, е премахнато от страницата на журнала SSRN.

Британският вестник може да потвърди, че проучвания с автор Десаи, които са публикувани преди да създаде база данните на Surgisphere през 2019 г., са били подложени на проверка от научната общност и експерти.

Хидроксихлорохинът не помага срещу Covid-19

Хидроксихлорохинът не помага срещу Covid-19

Това показват две нови проучвания