В Иран се провеждат масови проправителствени демонстрации във връзка с отбелязване годишнина от размириците, разтърсили Ислямската република през 2009 г., съобщава държавната медия, цитирана от световни агенции.

Демонстрациите, в които участват хиляди иранци, са организирани след два поредни дни на необичайни за страната протести срещу правителството заради покачване на цените на стоките.

САЩ осъждат арестите на протестиращи в Иран

САЩ осъждат арестите на протестиращи в Иран

Демонстрациите срещу властта продължават

Държавната телевизия излъчи организирания в Техеран митинг и марш. Присъстващите носеха лозунги в подкрепа на върховния лидер аятолах Али Хаменеи. Подобни демонстрации имаше и във втория град по големина в страната Машхад.

Телевизията информира, че са запланувани демонстрации в повече от 1 200 града. От 2009 г. ежегодно се провеждат подобни мероприятия.

Антиправителствените протести в четвъртък и петък срещу високите цени внезапно бяха насочени изцяло към ислямския режим. В редица градове ирански граждани излязоха да протестират, но полицията отговори с водни оръдия. В четвъртък властите задържаха 52 души.

Втори ден на антиправителствени протести в Иран
Обновена

Втори ден на антиправителствени протести в Иран

Вчера бяха извършени 52 ареста

САЩ осъдиха арестите. Президентът Доналд Тръмп написа в "Туитър": Иранското правителство трябва да спазва правата на хората. Светът гледа.

Революционната гвардия на Иран обяви в съобщение, че "иранската нация няма да позволи страната да пострада".

Преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад за президент на Иран през 2009 г. предизвика 8-месечни улични протести. Революционната гвардия безкомпромисно се разправи с протестиращите. Много иранци от средната класа се отказват от идеята, че могат да настъпят промени с улични протести. Според мнозина изборите са били опорочени.

„Смърт за Рохани” и „Ислямската революция е грешка” - скандираха стотици на протести в Иран

„Смърт за Рохани” и „Ислямската революция е грешка” - скандираха стотици на протести в Иран

Няколко души са задържани по време на протести

Безработицата в страната за фискалната 2017 г. е на ниво 12,4%, което е с 1,4% повече от предходната година. От 80 милиона души население около 3,2 милиона иранци са безработни.