Министерството на здравеопазването на Индия предупреди, че огромно събиране на поклонници за индуски фестивал може да доведе до нарастване на случаите на коронавирус, тъй като страната регистрира най-много нови инфекции от близо четири месеца, предаде "Ройтерс". 

Министерството заяви, че до 40 души ежедневно тестват COVID-19 около мястото на продължилия седмици Махакумб, който започна този месец и достига връх през април в хималайския свещен град Харидвар, до Ганг.

Фестивалът се провежда само веднъж на 12 години. Организаторите поясняват, че се очакват над 150 милиона посетители, тъй като много индуисти смятат, че къпането в реката през този период освобождава хората от греховете и носи спасение от цикъла на живота и смъртта.

"В момента над 12 щата в Индия са показали нарастване на случаите на COVID-19 през последните няколко седмици и поклонниците, които се очаква да посетят Харидвар по време на Кумб Мела, също могат да бъдат от тези щати."

Индия одобри две ваксини срещу COVID-19

Индия одобри две ваксини срещу COVID-19

Индия, с население от 1,4 милиарда души, е втората най-засегната от коронавируса страна

Правителството на Утаракханд заяви, че е направило носенето на маски задължително за поклонниците, ще разпространява милиони маски безплатно и ще продължи да хигиенизира обществените зони, освен да спазва правилата, установени от федералното правителство.

През последните 24 часа Индия отчете 43 846 нови случая на коронавирус. 

Смъртните случаи са нараснали със 197, най-високият за повече от два месеца, до 159 755, показват данни на здравното министерство.

Новите случаи на COVID-19 в Индия достигнаха максимум от близо 100 000 на ден през септември и непрекъснато намаляваха до края на миналия месец.

Но сега пет държави - Махаращра, Пенджаб, Карнатака, Гуджарат и Мадхя Прадеш - представляват близо 78% от новите случаи. Само в Махаращра, където се намира финансовата столица на Индия Мумбай, са докладвани 27 126 случая и 92 смъртни случая.

Индия тества преди масовата имунизация срещу COVID-19

Индия тества преди масовата имунизация срещу COVID-19

В петък комисия препоръча спешна употреба на ваксината на AstraZeneca-Oxford University

С увеличаване на случаите правителството на министър-председателя Нарендра Моди е критикувано за износ на повече ваксини от броя на хората, имунизирани досега в страната. 

Под натиск да се увеличат местните доставки, Институтът за серум в Индия заяви на Бразилия, Саудитска Арабия и Мароко, че доставките на допълнителни дози ваксина AstraZeneca за тях ще бъдат отложени.

До момента Индия е дарила 8 милиона дози и е продала близо 52 милиона дози на общо 75 страни.