Италианският вътрешен министър Матео Салвини се присъедини към европейска популистка група на Стив Банън, пише "Гардиън".

Салвини се срещна с бившия главен стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп. След срещата, която се проведе в Рим, Салвини официално се присъедини към "Движението", основано от Банън.

Според италиански медии Банън е отбелязал, че предстоящите европейски избори през 2019 г. могат да открият пътя към нови популистки движения за борба с влиянието на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Срещата в петък беше организирана след наскоро проведените разговори между Салвини и унгарския премиер Виктор Орбан - друг лидер на европейския популизъм, който споделя антиимигрантска позиция. След срещата на 28 август двамата обявиха, че ще поемат по един и същи път след обсъждане на формиране на общ антимигрантски фронт, който ще се противопостави на политиките на Макрон.

Междувременно днес Салвини смекчи риториката си относно миграцията и бюджета на Италия, заявявайки пред европейски бизнес елити, че Рим ще спазва правилата на ЕС, информира "Политико".

"Ние харчим по 5 милиарда евро за мигранти всяка година и само 10% идват от ЕС, това е неприемливо за нашите данъкоплатци", оплака се Салвини и предложи промяна на някои правила на ЕС.

"Италия подготвя план за инвестиции в Африка и ние ще го направим сами, ако другите не желаят да помогнат", каза още той и допълни, че правителството работи за намаляване на нелегалната имиграция и справяне с трафика на хора, докато в същото време насърчава "квалифицирана имиграция като Швейцария и Канада".

Той обеща Рим да спазва бюджетните правила на ЕС за намаляване на дълга на Италия.

"Италия ще спази бюджетните правила на ЕС и ще води икономически политики, основани на растеж и намаляване на дълга", заяви Салвини.