Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс "спаси" Републиканската партия във връзка със законопроекта за отмяна и замяна на здравната реформа на президента Барак Обама, информира АП.

Сенатът проведе процедурно гласуване за започване разискването на законопроекта на републиканците.

51 сенатори срещу 50 гласуваха за започване на дебатите. Майк Пенс спаси партията, след като двама републиканци гласуваха "против" и той трябваше да използва правото си на глас в 100-местния Сенат при паритет.

Според агенцията това е победа за лидера на мнозинството Мич Макконъл и американския президент Доналд Тръмп. Миналата седмица Макконъл беше принуден да отложи вота заради липса на достатъчно подкрепа сред консерваторите и умерените в Републиканската партия.

Сенатор Джон Маккейн помогна на колегите си, завръщайки се в горната камара на Конгреса, за да гласува, след като миналата седмица стана ясно, че се бори с тумор на мозъка.

Снимка 305568

Източник: ЕПА

Сега Сенатът може да пристъпи към дебатиране и гласуване отмяната и замяната на "Обамакеър".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали Сената.

Джон Маккейн се завръща в сената

Джон Маккейн се завръща в сената

За да продължи работата

Според Тръмп процедурното гласуване за започване на дебат за отмяна на "Обамакеър" и приемането на републиканския закон за здравеопазването в САЩ е било "голяма стъпка напред" за целия американски народ.

Президентът на САЩ благодари и на сенатора от Аризона Джон Маккейн, който пристигна във Вашингтон от Аризона специално за гласуването.

Джон Маккейн има злокачествен мозъчен тумор

Джон Маккейн има злокачествен мозъчен тумор

80-годишният Маккейн не е в Сената тази седмица

В заключение Тръмп добави, че иска да поздрави целия американски народ за това, че "по-доброто американско здравеопазване вече е на път".

Междувременно демократите обявиха, че са открили части от законопроекта на републиканците, които могат да блокират, защото нарушават правилата на Сената.

Тръмп се пошегува, че ще уволни здравния министър, ако не мине реформата

Тръмп се пошегува, че ще уволни здравния министър, ако не мине реформата

По-добре да убедят сенатор Капито да гласува за закона

Точки, които нарушават правилата, трябва да бъдат прокарани с 60 гласа, повече, отколкото имат републиканците в горната камара - 52 сенатори.

В същото време Сенатът блокира предложението на републиканците за отмяна на по-голямата част от здравната реформа на Обама и замяната им с по-ограничен план.

57 срещу 43 сенатори гласуваха късно вчера за отхвърляне на плана за първо гласуване за изменение на проектозакона. 9 републиканци гласуваха "против". Вотът подчертава проблемите пред републиканците в опитите си да спечелят достатъчно гласувe за отмяна на здравната реформа на Обама.

Стана ясно, че охраната в Конгреса е арестувала близо 100 души по време на протест срещу законодателството на републиканците.