Нови документи разкриват, че бившият съветник по националната сигурност на Белия дом Майкъл Флин е излъгал за чуждестранните си посещения, съобщава СиЕнЕн.

Майкъл Флин продължава да не сътрудничи на Конгреса за Русия

Майкъл Флин продължава да не сътрудничи на Конгреса за Русия

Флин планира да се позове на Петата поправка

Ново писмо на водещия демократ в Комисията по надзор към Камарата на представителите Илайджа Къмингс разкрива информация за това какво е казал Флин пред конгресмените за връзките си с чуждестранни правителства, когато е интервюиран за поста на съветник на Доналд Тръмп.

Къмингс изпрати писмо до председателя Джейсън Чафет, в което се твърди, че Флин е излъгал кой е финансирал чуждестранните му визити, включително пътуване до Русия през 2015 г., когато бившият съветник е получил 45 000 долара за изнасяне на реч на събитие в Москва.

Според съдържанието на писмото, разкрито от демократите в комисията, Флин е заявил, че пътуванията му са финансирани от "американски компании". Той също така казал, че не е получил никакви облаги от друга държава и че не е поддържал съществени контакти с представители на чужди правителства. На вечеря през 2015 г. Флин е забелязан да стои до руския президент Владимир Путин.

Демократите в комисията заявиха, че Чафет трябва да поиска документите от Белия дом, за да се установи какво е казала администрацията за тези чуждестранни контакти и пътувания.

Трябва да разберем какво знаят за генерал Флин президентът, вицепрезидентът, съветът към Белия дом и други топ официални лица, пише в писмото Къмингс.

Писмото е изпратено на същия ден, на който стана ясно, че Флин няма да изпълни призовката на Комисията за разузнаване към Сената да предостави документи във връзка с разследването дали Русия се е намесила на президентските избори в САЩ.