Майката на Осама бин Ладен говори за първи път след смъртта на сина си, който беше ликвидиран от американски специални части през май 2011 г.

Алия Ганем даде пространно интервю за британското издание "Гардиън".

Тя описа бившия лидер на "Ал Кайда" като добро дете, което много обичало майка си. Ганем разказа, че Осама е бил много срамежливо момче, което се е превърнало в силна и набожна личност в началото на 20-те си. Умно дете, което по някакъв начин се е отклонило от пътя си след постъпването в Университета "Крал Абдул Азис" в Джеда, където Осама е следвал "Икономика".

"Хората в университета го промениха. Той се превърна в различна личност", смята майката и добави, че докато е следвал в университета, Осама се е срещнал с хора, които са му промили мозъка и са го променили.

"Той беше много добро дете, докато не срещна определени хора, които му промиха мозъка в началото на 20-те му години", убедена Ганем.

"Те се сдобиваха с пари за каузата им. Винаги му казвах да стои настрана от тях и той никога не сподели пред мен какво прави, защото много ме обичаше", продължи тя.

"Гардиън" пише, че докато е бил в университета, Осама се е срещнал с Абдула Азам, член на "Мюсюлмански братя", който по-късно избягал от Саудитска Арабия и се превърнал в духовен наставник на Осама.

Алия добави, че животът й е станал много тежък, защото първородното й дете винаги е било далеч от нея.

За последно семейството се срещнало с Осама в Афганистан през 1999 г. Тогава той е бил посетен от семейството си два пъти, докато е пребивавал в база до Кандахар.

Беше близо до летище, което е било в ръцете на руснаците, каза майката на бившия лидер на "Ал Кайда".

Но доведеният брат на Осама, Ахмад, заяви, че тяхната майка е отричала тъмната страна на сина си.

"Вместо това тя обвиняваше тези около него. Тя само знаеше страната на доброто момче, тази страна, която ние всички виждахме. Тя никога не разбра джихадистката му страна", каза Ахмад пред британското издание.

Той призна, че всички роднини на Осама са се чувствали посрамени от действията му и са били наясно, че джихадистът ще отговаря за действията си.

Ахмад сподели още, че цялото семейство е трябвало да се върне в Саудитска Арабия, където е било разпитано от властите и за известен период не е можело да напуска страната. Сега роднините на Бин Ладен могат да се движат относително свободно. Семейството е едно от най-богатите фамилии в монархията.