Носещ нож мъж е нападнал богомолци в джамия в албанската столица Тирана, съобщи полицията и уточни, че е ранил петима души, предаде "Франс прес".

Смята се, че това е първият подобен инцидент в място за поклонение в Албания, страна, в която повече от половината хора се определят като мюсюлмани.

Пострадалите са откарани в болница, но се смята, че никой не е получил животозастрашаващи наранявания, добавиха от полицията.

34-годишен заподозрян е арестуван, но мотивът за нападението, което се е случило около 15:30 часа българско време, не е ясен.

"Надявам се, че това не е терористичен акт, а акт на нестабилен човек", каза имамът на джамията Ахмет Каладжа пред местните медии.

Местни медии уточняват, че нападателят е намушкал и ранил сервитьор в близка пицария, преди да се втурне в джамията, но полицията все още не е потвърдила тази подробност.

Масовата религиозна практика се завръща в Албания едва през 1990-те години, след като е била забранена повече от четири десетилетия от бившите комунистически владетели на страната.

Обикновено Албания се разглежда като бастион на религиозната толерантност, където общностите си споделят празниците, а междурелигиозните бракове са често срещани.